Speelweek Kantens

Iedereen die de afgelopen 35 jaar in Kantens is opgegroeid, heeft wel eens meegedaan of meegeholpen aan de speelweek.
Menig veertiger kan terugkijken op leuke jaren, waaraan meegeholpen werd aan de speelweek. Deze veertigers, maar ook de dertigers, twintigers en tieners onder ons, kunnen zich waarschijnlijk nog goed voor ogen halen, hoe er ieder jaar weer vol overgave aan de hutten werd gebouwd. Een week lang hutten bouwen, om ze vervolgens aan het eind van de week ‘ritueel’ te verbranden. Het kampvuur hoorde erbij, maar liet menig kind treuren om het harde werk. “We hebben zolang aan de hut gewerkt en nu wordt hij opgebrand!” Jammer genoeg is het jaarlijkse kampvuur nu verleden tijd. Naar aanleiding van een nieuwe wet, mogen dergelijke kampvuren niet meer worden gehouden in de gemeente Eemsmond. Dit tot onze grote spijt!
Niet alleen het bouwen van hutten behoort tot het programma van de speelweek. Tot op de dag van vandaag is het bestuur druk bezig om zoveel mogelijk leuke dingen te bedenken om van de speelweek, iedere keer weer, een super week te maken. Zo spelen we al jaren het spel ‘levend stratego’, waarvoor de kinderen zich naar het bos begeven en in twee teams strijden om elkaars vlag.Ook is er iedereen een uitstapje o.a. zwemmen in Bedum, De knol’ntoen, wadlopen of Drouwenerzand. Op de woensdagavond mogen kinderen van acht jaar en ouder een nachtje blijven slapen. Tijdens deze avond wordt er tevens een spooktocht gehouden. Menige spooktocht blijft de kinderen nog jaren bij! De speelweek wordt altijd afgesloten met een bazaar. Waar iedereen welkom is. Sinds een aantal jaren kiest het bestuur elk jaar een thema. Rondom dit thema worden activiteiten georganiseerd om de speelweek een extra dimensie te geven. Zo zijn de thema’s ‘circus’, ‘wild, wild west’ en ‘Robin Hood’ al eens aan bod gekomen. In 2005 hadden we als thema ‘feest’, omdat de speelweek 30 jaar bestond.
Het bestuur van de speelweek telt zeven personen, die zich allen meer dan inzetten om een leuke week te organiseren. Het bestuur komt het hele jaar door, eens per maand, bij elkaar om voorbereidingen te treffen voor de speelweek. Dit houdt in: het bedenken en organiseren van activiteiten, maar ook het organiseren van acties om geld in te zamelen om de speelweek mogelijk te maken.
Een speelweek, waaraan ieder jaar zo’n 110 kinderen meedoen, kan natuurlijk niet draaiende gehouden worden door zeven bestuursleden. Ieder jaar zijn er ongeveer 20 vrijwilligers die meehelpen aan de speelweek. Zij zetten zich voor 200% in, om er samen met de kinderen een fantastische week van te maken. Een speelweek zonder vrijwilligers zou niet mogelijk zijn. We zijn daarom als bestuur uiterst dankbaar wanneer we ieder jaar weer merken hoeveel vrijwilligers met veel plezier meehelpen aan de speelweek! De groep is leuk en we kunnen het goed vinden met elkaar. Ieder jaar is het voor de vrijwilligers en het bestuur een groot feest om de speelweek te organiseren!
De plek waar de speelweek wordt gehouden is al meer dan eens veranderd. Het begon allemaal op het veldje aan de Bredeweg, daarna zijn we verhuisd naar waar nu de nieuwbouw is. Hierna verhuisden we naar de ijsbaan en vervolgens werdt de speelweek gehouden bij Salem en op het schoolplein. Nu is het alleen nog op het schoolplein.

Het speelweekbestuur bestaat uit:
Bert-Jan Zigterman – Voorzitter
Anita Ruitenga – Penningmeester
Tamara Carels – Secretaris
Jan Willem Oskam – bestuurslid
Marcel Bouwman – bestuurslid
Postadres:
Bredeweg 5 te Kantens